100 millioner i ekstra støtte til Den Nationale Scenes moderniseringsprosjekt
Den Nationale Scene (DNS) har fått innvilget en ekstra bevilgning på 100 millioner kroner til det pågående moderniseringsprosjektet. Tilleggsbevilgningen, som kom gjennom revidert nasjonalbudsjett, er et viktig økonomisk løft og en stor anerkjennelse av arbeidet som er lagt ned i prosjektet.
15.mai
Nyheter
OPPSUMMERT
I 2020 fikk DNS innvilget investeringstilskudd fra ordningen om Nasjonale kulturbygg.
Tilskuddene til nasjonale kulturbygg skal bidra til bygninger og lokaler for institusjoner og tiltak med en nasjonal oppgave, en landsomfattende funksjon eller en viktig landsdelsfunksjon.
Formålet med prosjektet er å skape et moderne teater for de kommende 50 årene med forsvarlig drift, gode arbeidsforhold iht HMS forskrifter, i et teaterhus som gjennom universell utforming skal kunne ta imot publikum og ansatte med nedsatt funksjonsevner.
DNS skal moderniseres, med nye tekniske muligheter knyttet til scenekunsten, oppdatert universell utforming og bedre komfort og fasiliteter for de besøkende.
Den Nationale Scene AS skal selv være byggherre og ansvarlig for byggeprosjektet.
I en periode vil teateret være stengt, og forestillingene vil spilles andre steder.
Tilskuddet til Moderniseringsprosjektet har en ramme på 664 millioner kroner.
Prosjektet ble etablert i 2021 og er planlagt avsluttet i løpet av 2026.
Kultur- og likestillingsdepartementet har dermed innfridd hele søknadsbeløpet som DNS ba om i tillegg til det opprinnelige tilskuddet på 664 millioner kroner fra 2021.
– Vi er stolte og glade over denne fantastiske nyheita. Dette er ei viktig milepæl. No kan vi halde fram arbeidet med tryggleik. Vi vil forvalte løyvinga med stort ansvar, sier teatersjef Solrun Toft Iversen.
Viktig for fremtidens teater
Moderniseringen av DNS er et omfattende løft som skal sikre teatrets funksjonalitet, tilgjengelighet og bærekraft for de neste 50 årene. Arbeidet innebærer en balansegang mellom å bevare det fredede bygget og samtidig oppgradere det etter dagens krav til universell utforming, HMS-standarder og energibruk.
Behovet for tilleggsbevilgningen har blitt særlig tydelig som følge av økte byggekostnader, svak kronekurs og økt innsikt i prosjektets omfang etter flere års planlegging og kvalitetssikring.
– Prisauken og den økonomiske utviklinga har stramma inn handlingsrommet vårt betydeleg. Utan tilleggsløyvinga var vi redde for at vi måtte kutta heilt sentrale tiltak – mellom anna delar av den universelle utforminga, forklarer Iversen.
Historisk modernisering
Selve moderniseringen, som startet denne uken og pågår frem til høsten 2026, er prosjektert i tett samarbeid med vernemyndighetene. Prosjektet skal bevare byggets historiske verdi samtidig som det gjøres funksjonelt og framtidsrettet.
– Det er med stor takksemd og ansvar vi tek fatt på dette historiske moglegheitsvindauget, avslutter teatersjefen.