FAKTA: MODERNISERINGSPROSJEKTET

  • I 2020 fikk DNS innvilget investeringstilskudd fra ordningen om Nasjonale kulturbygg. Tilskuddene til nasjonale kulturbygg skal bidra til bygninger og lokaler for institusjoner og tiltak med en nasjonal oppgave, en landsomfattende funksjon eller en viktig landsdelsfunksjon.
  • Formålet med prosjektet er å skape et moderne teater for de kommende 50 årene med forsvarlig drift, gode arbeidsforhold iht HMS forskrifter, i et teaterhus som gjennom universell utforming skal kunne ta imot publikum og ansatte med nedsatt funksjonsevne.
  • DNS skal moderniseres, med nye tekniske muligheter knyttet til scenekunsten, oppdatert universell utforming og bedre komfort og fasiliteter for de besøkende.
  • Den Nationale Scene AS er selv byggherre og ansvarlig for byggeprosjektet.
  • I en periode vil teateret være stengt, og forestillingene vil spilles andre steder.
  • Tilskuddet til Moderniseringsprosjektet har en ramme på 664 millioner kroner.
  • Prosjektet ble etablert i 2021 og er planlagt avsluttet i løpet av 2026.


Historien om moderniseringen

DNS har i mange år hatt stort behov for oppussing. I 2021 fikk Den Nationale Scene tilskudd fra Kulturdepartementet på 664 millioner kroner. Nå skal teaterbygningen på Engen moderniseres og rustes opp for å produsere teaterkunst av ypperste klasse i fremtiden: Tilskuddet skal benyttes til å legge bedre til rette for kunstnerisk utvikling i teaterbygningen på Engen og samtidig sørge for universell utforming og bedre lokaler for både publikum og ansatte.

Universell utforming og bedre arbeidsforhold
Prosjektet innebærer noe ombygging av hovedbygningen, forbedring av universell utforming, og etablering av prøvesaler. I tillegg har DNS flyttet flere funksjoner ut av teaterbygningen, for å gjøre absolutt nødvendige utbedringer som vil gjøre arbeidet lettere for de ansatte, og ikke minst gjøre det fredede teateret universelt utformet og dermed tilgjengelig for publikum med nedsatt funksjonsevne.

Mennesker med ulike funksjonsnedsettelser skal ha samme muligheter til deltakelse som andre. I bygningsvernet betyr det at hus og kulturmiljøer som er i allmenn bruk, skal kunne brukes av alle. Det kan innebære fysisk tilrettelegging som rullestolramper eller heiser. Det kan også være formidling av opplevelser tilpasset eksempelvis hørsels- eller synshemmede.

Selv om antallet scener ikke utvides, vil teaterets aktivitet økes gjennom bedre mulighet til å spille repertoar. Kvaliteten på den kunstneriske utøvelsen vil heves ved at arbeidsforholdene blir mer attraktive for alle. Ikke minst får de tunge verkstedene på DNS bedre kår i moderne lokaler hvor det vil være rom for å invitere til samarbeid med andre lokale og nasjonale miljøer.

Et teater for alle
DNS ønsker gjennom dette å sørge for at teateret er en plass for alle, både publikum og ansatte. Samtidig skal teaterets egenart, historie og sjel ivaretas.

Teaterbygningen har høy kulturhistorisk verdi. Den er vernet og tar årlig imot mellom 120 000 og 140 000 publikummere, samtidig som den fungerer som arbeidsplass for hundrevis av mennesker. Det betyr at vi ikke bare skal ta vare på den kulturhistoriske bygningen, men også sørge for at de som bruker bygget får lokaler som tilfredsstiller dagens krav til funksjonalitet.