Møte om Universell utforming. Tilstede var blant annet Olaf MacKenzie, Marte Sandanger (Norges Handikapforbund Bergen), Geir Amundsen (Hørselshemmedes landsforbund Bergen), Kari Tungesvik (Kommunalt råd for personer med funksjonsnedsettelse), Nicolai Overrein (Landskapsarkitekt, Smedsvik landskap as) (på bildet).

Fokus på universell utforming

En viktig del av moderniseringsprosjektet til Den Nationale Scene er å gjøre teateret mer tilgjengelig for alle. For å sikre at løsningene blir best mulig, inviterte DNS representanter fra sentrale brukergrupper til et nytt møte for å diskutere utfordringer og muligheter.

Møte om Universell utforming. Tilstede var blant annet Olaf MacKenzie, Marte Sandanger (Norges Handikapforbund Bergen), Geir Amundsen (Hørselshemmedes landsforbund Bergen), Kari Tungesvik (Kommunalt råd for personer med funksjonsnedsettelse), Nicolai Overrein (Landskapsarkitekt, Smedsvik landskap as) (på bildet).
Møte om Universell utforming. Tilstede var blant annet (fra venstre) Olaf MacKenzie, Marte Sandanger (Norges Handikapforbund Bergen), Geir Amundsen (Hørselshemmedes landsforbund Bergen), Kari Tungesvik (Kommunalt råd for personer med funksjonsnedsettelse), Nicolai Overrein (Landskapsarkitekt, Smedsvik landskap as).

11.mars

Universell utforming

I 2020 fikk DNS innvilget investeringstilskudd fra ordningen om Nasjonale kulturbygg.

Tilskuddene til nasjonale kulturbygg skal bidra til bygninger og lokaler for institusjoner og tiltak med en nasjonal oppgave, en landsomfattende funksjon eller en viktig landsdelsfunksjon.

Formålet med prosjektet er å skape et moderne teater for de kommende 50 årene med forsvarlig drift, gode arbeidsforhold iht HMS forskrifter, i et teaterhus som gjennom universell utforming skal kunne ta imot publikum og ansatte med nedsatt funksjonsevner.

DNS skal moderniseres, med nye tekniske muligheter knyttet til scenekunsten, oppdatert universell utforming og bedre komfort og fasiliteter for de besøkende.

Den Nationale Scene AS skal selv være byggherre og ansvarlig for byggeprosjektet.

I en periode vil teateret være stengt, og forestillingene vil spilles andre steder.

Tilskuddet til Moderniseringsprosjektet har en ramme på 664 millioner kroner.

Prosjektet ble etablert i 2021 og er planlagt avsluttet i løpet av 2026.

Blant deltakerne var representanter fra Norges Handikapforbund Bergen, Kommunalt råd for personer med funksjonsnedsettelse, Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon Bergen og Hørselshemmedes Landsforbund Bergen.

Verdifull dialog
Prosjektleder Jørn Eirik Pettersen informerte om status i prosjektet og takket samtidig for innspill fra forrige møte om universell utforming.

Alternativene som ble diskutert i forrige møte er nå konkretisert, og ble presentert for deltakerne under møtet på torsdag. Fremover vil løsningene bli mer og mer detaljerte og innspillene fra dette andre møtet blir i så måte viktige.

Høye ambisjoner for et inkluderende teater
DNS har satt seg høye ambisjoner for å skape et inkluderende teaterhus. Teaterets direktør, Olaf Mackenzie, understreket at universell utforming skal omfatte alle deler av virksomheten – både for publikum og ansatte. Han påpekte også viktigheten av å tenke helhetlig rundt inkludering, utover de fysiske tiltakene i moderniseringsprosjektet.

 

Arkitekt Hedda Fjermestad Aase (HLM Arkitektur as) presenterer løsningene for universell utforming.
Arkitekt Hedda Fjermestad Aase (HLM Arkitektur as) presenterer løsningene for universell utforming.

 

Status for løsninger innen universell utforming
Arkitekt Hedda Fjermestad Aase (HLM arkitektur as) presenterte de planlagte løsningene innvendig i bygget, mens landskapsarkitekt Nicolai Overrein (Smedsvik landskap as) gjennomgikk de utvendige tiltakene.

Løsninger som tidligere var på vurderingsstadiet, er nå valgt og lagt til grunn for rammesøknaden, som har fått godkjenning.

Det kom mange verdifulle innspill fra brukergruppene i møtet. Fylkeskonservator i Vestland fylkeskommune, Ole Vegard Skauge, roste DNS for det tette samarbeidet med både brukergrupper og vernemyndigheter. Han fremhevet at en slik dialog er avgjørende for å balansere bevaringshensyn med behovene for tilgjengelighet.

Brukergruppenes viktige bidrag
Representantene fra brukergruppene uttrykte stor takknemlighet for å bli involvert og få muligheten til å komme med innspill. De understreket at god planlegging av universell utforming er en investering som både gagner teateret og publikum, og påpekte at endringer blir langt dyrere dersom de må gjøres i etterkant.

Prosjektleder Jørn Eirik Pettersen deler dette synet og avsluttet møtet med å bekrefte prosjektets ambisjon:

– Det har hele tiden vært vår målsetting å skape et best mulig grunnlag for at det fredede bygget kan bli tilgjengelig for alle brukergrupper på en best mulig måte.