Smilende mann sittende på en stol, ved et bord. Lener høyrearmen på bordet, med beina i kors. Brunt kort hår og svart t-skjorte. Foto.

Magi og atmosfære

I dagens teaterproduksjoner spiller lys og videoteknikk en stadig viktigere rolle. Det har blitt en integrert del av fortellingsprosessen og bidrar til å skape minneverdige og gripende øyeblikk på scenen.

Geir Hovland, avdelingsleder for lysavdelingen på DNS.

19. juni 2023

Menneskene

  • Geir Hovland er leder for lysavdelingen på DNS.
  • Avdelingen er ansvarlige for lyssetting og video til bruk under forestillingene.
  • Lysteknikk på teater er på mange måter en kunstform i seg selv. Det krever ikke bare teknisk kompetanse, men også kreativitet og forståelse for teaterets estetikk.
  • I løpet av ombyggingsperioden håper de blant annet på å få på plass fiberoptisk infrastruktur for signalbehandling og god teknisk kommunikasjon mellom de ulike avdelingene.

Lys og videoteknikk en kunstnerisk disiplin som kombinerer teknologi og kreativitet for å skape en visuell opplevelse utenom det vanlige. Gjennom nøye planlegging, samarbeid og innsikt i den kunstneriske visjonen bidrar lysteknikere til å bringe teaterproduksjoner til live. Lysavdelingen på DNS er ansvarlige for lyssetting og video til bruk under forestillingene.

– Lysteknikk på teater er på mange måter en kunstform i seg selv. Det krever ikke bare teknisk kompetanse, men også kreativitet og forståelse for teaterets estetikk. En dyktig lysdesigner kan skape stemninger og visuelle effekter som forsterker handlingen og beriker publikums opplevelse, sier Geir Hovland, avdelingsleder for lysavdelingen.

Stemningsskapende

Lys og videoteknikkens hovedformål er å skape den riktige stemningen for en gitt scene eller produksjon. Ved hjelp av ulike typer lyskilder, farger, intensitet og retning kan lyset manipuleres for å fremheve bestemte elementer, sette fokus på skuespillere eller objekter, og endre romfølelsen.

En av de mest grunnleggende elementene i lysteknikk er bruk av ulike typer lyskilder. Tradisjonelt har teatre brukt konvensjonelle lyskilder som glødelamper, halogenlamper og utladningslamper. Disse har gradvis blitt erstattet av mer moderne og energieffektive alternativer som LED. – LED-lamper har mange fordeler, ikke bare bruker de mindre strøm, de gir oss fleksibilitet i fargekontroll og lyskvalitet, noe som gjør dem ideelle for å skape ulike stemninger og effekter på scenen.

På DNS bruker vi fremdeles en del parkanner og tungstenlamper, siden de gir et ganske unikt lys som er vanskelig å gjenskape på andre måter, forklarer Geir.

En kompleks operasjon

I løpet av ombyggingsperioden håper de blant annet på å få på plass fiberoptisk infrastruktur for signalbehandling og god teknisk kommunikasjon mellom de ulike avdelingene.

Mye av det daglige arbeidet deres innebærer transport, logistikk og frakt av utstyr internt på huset. – Det blir ofte mye bæring av tungt utstyr i vindeltrapper. I dag er Lille scene og Teaterkjelleren utilgjengelig med tanke på transportlogistikk, så det er noe vi håper å få skikk på, sier han.

Geir er tydelig på at det å oppgradere et verneverdig bygg er en kompleks operasjon. – På en måte skulle jeg ønske at gamle unike DNS forble intakt, og at vi fikk bygge et helt nytt moderne teater en annen plass. Men vi elsker jo dette bygget, og selvfølgelig vil denne oppgraderingen være et stort løft for oss alle – spesielt med tanke på publikumsopplevelsen.

Tror du moderniseringen kommer til å påvirke den kunstneriske kvaliteten på sikt?

– Absolutt. Med bedre og mer effektive arbeidsforhold samt en kraftig oppgradering av utstyr og infrastruktur, vil det ligge til rette for å heve den kunstneriske kvaliteten. For å komme dit må vi kommunisere godt på tvers av avdelinger og finne gode løsninger sammen. Det er grunnen til at det er viktig å holde oss involvert underveis i prosessen, avslutter han.