Teaterets lydtekniker og -rådgiver informerer om testen før forestillingen.

Test av Auracast: Et viktig skritt mot bedre tilgjengelighet

Den Nationale Scene har tatt et viktig skritt i retning av bedre tilgjengelighet for hørselshemmede. Under forestillingen Den stundesløse gjennomførte vi en test av Auracast, en ny lydteknologi basert på Bluetooth, i samarbeid med representanter fra Hørselshemmedes Landsforbund.

Teaterets lydtekniker og -rådgiver informerer om testen før forestillingen.
Teaterets lydtekniker og -rådgiver informerer om testen før forestillingen.

27. mars

Universell utforming

I 2020 fikk DNS innvilget investeringstilskudd fra ordningen om Nasjonale kulturbygg.

Tilskuddene til nasjonale kulturbygg skal bidra til bygninger og lokaler for institusjoner og tiltak med en nasjonal oppgave, en landsomfattende funksjon eller en viktig landsdelsfunksjon.

Formålet med prosjektet er å skape et moderne teater for de kommende 50 årene med forsvarlig drift, gode arbeidsforhold iht HMS forskrifter, i et teaterhus som gjennom universell utforming skal kunne ta imot publikum og ansatte med nedsatt funksjonsevner.

DNS skal moderniseres, med nye tekniske muligheter knyttet til scenekunsten, oppdatert universell utforming og bedre komfort og fasiliteter for de besøkende.

Den Nationale Scene AS skal selv være byggherre og ansvarlig for byggeprosjektet.

I en periode vil teateret være stengt, og forestillingene vil spilles andre steder.

Tilskuddet til Moderniseringsprosjektet har en ramme på 664 millioner kroner.

Prosjektet ble etablert i 2021 og er planlagt avsluttet i løpet av 2026.

Målet er å finne løsninger som gjør teateropplevelsen mer inkluderende og tilgjengelig for alle.

Hva er Auracast?
Auracast er en moderne, trådløs lydløsning som etter hvert vil gi brukerne mulighet til å koble seg direkte til lyden via egne høreapparater, hodetelefoner eller mobiltelefoner. I motsetning til teleslynger, som krever fysisk installasjon og kun fungerer med spesifikke høreapparater, gir Auracast en fleksibel og brukervennlig løsning.

Teknologien sender lyden direkte til mottakerens enhet i høy kvalitet og med minimal forsinkelse, uansett hvor i salen man sitter. På eldre typer av høreapparat må en koble til lyden via en mottaker.

I fremtiden vil nye høreapparat ha innebygd Auracast-teknologi og dermed vil ikke brukerne ha behov for å be om spesialutstyr, hente mottakere i skranken eller være avhengige av faste installasjoner. Da kan brukerne enkelt koble seg til lydstrømmen via sine egne enheter, noe som gir økt selvstendighet og en mer diskré og naturlig teateropplevelse.

Slik foregikk testen
Tre representanter fra Hørselshemmedes Landsforbund Bergen deltok i testen, sammen med teaterets lydteknikere og rådgivere fra moderniseringsprosjektet. Målet var å evaluere lydkvalitet, brukervennlighet og hvordan systemet fungerer i teaterets historiske lokaler.

Testdeltakerne brukte ulike typer høreapparat og koblet seg til systemet ved hjelp av ulike mottakere.

Alle deltakerne fylte ut spørreskjemaer i etterkant, og deres tilbakemeldinger vil være avgjørende for videre arbeid med lytteløsninger.

Hva betyr dette for teaterets tilgjengelighet?
Dersom Auracast blir innført som standard lyttesystem, vil teateropplevelsen kunne bli mer tilgjengelig for personer med hørselsutfordringer. Etter hvert som flere høreapparater og enheter støtter teknologien, vil behovet for spesialutstyr reduseres, og publikum kan enkelt koble seg til lydstrømmen på egen hånd.

Fordelene er mange:

    • Bedre lydopplevelse – Klar, synkron lyd uansett hvor man sitter.
    • Økt fleksibilitet – Brukerne velger selv hvordan de vil lytte.
    • Mindre stigma – Ingen behov for å låne spesialutstyr.
    • Ingen faste installasjoner – En løsning som passer godt i fredede bygg.


Testen er en del av teaterets moderniseringsprosjekt og vårt arbeid for universell utforming. På sikt kan dette gjøre teatret mer attraktivt for et bredere publikum og sikre at flere kan nyte forestillinger uten tekniske hindringer.

Veien videre
Resultatene fra testen skal analyseres, og videre tilpasninger vil bli vurdert før en eventuell implementering av systemet.

Den Nationale Scene er blant de første teatrene i Norge som tester ut Auracast, og vi ser frem til å utforske videre hvordan denne teknologien kan forbedre tilgjengeligheten for vårt publikum.