Kvinnelig teatersjef tilsynelatende inne i en teatersal med dempet belysning. Halvlangt hår med et rødskjær til skuldrene, smilende med armene i kors, mørkerød genser og smykke i halsen. Foto

Vil skape et åpent hus for alle

Teatersjef Solrun Toft Iversen har ambisjoner om at moderniseringen av DNS skal gjøre teateret til et åpent hus for alle. Men først gleder hun seg til å komme ut av komfortsonen.

Teatersjef ved DNS, Solrun Toft Iversen.

2. mai 2023

Kunstneriske ambisjoner

  • Teatersjef Solrun Toft Iversen er opptatt av å skape et åpent hus for alle.
  • Hun håper perioden med moderniseringen av teateret gir alle læring og muligheter til å utvikle seg kunstnerisk og treffe et nytt publikum. -Vi kan utfordre faget vårt, komme ut av komfortsonen og vise oss frem på nye måter.
  • Målet er at nye teateropplevelser også skal kunne åpne for et nytt publikum, for mange opplever at terskelen for å gå i teateret er for høy.

– Alle mine kunstneriske ambisjoner begynner med fellesskap. Det handler om å dele opplevelser. Moderniseringen gir oss anledning til å stoppe opp og tenke gjennom hvor tilgjengelige vi er, og hvordan vi kan åpne huset og styrke fellesskapet. Det er veldig spennende og ikke minst kunstnerisk berikende, sier Solrun.

Ut av rammene

Moderniseringen av DNS vil tidvis være krevende for både ansatte og publikum, men er høyst nødvendig for å kunne ivareta denne juvelen i norsk og europeisk arkitektur for kommende generasjoner. At bygget er fredet, legger sterke begrensinger på hva som er mulig å gjøre, men Solrun har ambisjoner om å skape noe positivt ut av moderniseringsperioden.

– Denne perioden kan gi oss læring og muligheter til å utvikle oss kunstnerisk og treffe et nytt publikum. Vi kan utfordre faget vårt, komme ut av komfortsonen og vise oss frem på nye måter. Jeg håper det kan styrke det kollegiale fellesskapet fordi vi må gå ut av rammene og tenke nytt. Folkene her og fagrådgiverne vi har engasjert, har utrolig mye kunnskap, og vi ønsker å involvere alle sammen. Jeg ønsker å gjøre noe positivt ut av moderniseringen og ikke bare holde det gående mens vi venter på at oppgraderingen skal bli ferdig.

Ny boltreplass

Når moderniseringen av teateret er fullført, vil skuespillerne og teknikerne få en ny boltreplass. Topp kvalitet på lys og lyd gir anledning til å gjøre sceneskifter på en helt annen måte, og dessuten legge til rette for en smidigere logistikk som gjør det mulig å ha flere forestillinger i repertoar samtidig. En større dynamikk i spilleflaten blir viktig for fremtiden.

Solrun har også en sterk visjon om å gjøre den ene scenen særlig fleksibel for å kunne skape nye rammer for produksjon og publikumsopplevelser. Moderne teknologi for lyd, lys og bilder blir vesentlig for teaterets evne til fornyelse, og for tiden jobber flere av DNS sine fagfolk med å utforske disse mulighetene.

– Vi skal bevare det gamle og utvikle noe nytt. Det er en hårfin balanse, men vi har veldig mange muligheter til å utvikle scenerommene og møteplassene våre, for å skape nye rammer for kunstopplevelser.

Større mangfold

Målet er at nye teateropplevelser også skal kunne åpne for et nytt publikum, for mange opplever at terskelen for å gå i teateret er for høy.

– Vi har lyst til å senke den, holde på de faste publikummerne vi har og samtidig nå frem til et større mangfold. Vi har en stor jobb å gjøre for å nå et større publikum. Jeg har lyst til å gjøre teateret til en møteplass der du kan stikke innom uten nødvendigvis å ha en billett i hånden. Det er mitt inntrykk at mange av mine kolleger også ønsker det slik, for det skaper kontaktflate med publikum. Når vi snakker om at det er alle sitt hus, skal vi også vise at vi mener alvor, og moderniseringen er en kjempefin mulighet til å gjøre noe med det.