Smilende dame med lyst, langt hår og gul t-skjorte står foran en gråhvit vegg. Foto.

Stort hjerte for teateret

De ansatte på kostymeavdelingen har hatt det utfordrende under og etter flyttingen til Simonsviken. Men kostymegjengen har et stort hjerte for teateret og stor tro på at moderniseringen er en historisk mulighet til å skape noe helt spesielt.

Smilende dame med lyst, langt hår og gul t-skjorte står foran en gråhvit vegg. Foto.
SILJE TELAND PEDERSEN har fem år bak seg som leder for kostymeavdelingen på DNS.

20. september 2023

Menneskene

  • Kostymeavdelingen på DNS har tolv ansatte; fire kostymeteknikere på Engen og syv syere pluss Silje som holder til i Simonsviken.
  • Avdelingen balanserer i dag arbeidet mellom  disse to stedene.
  • I det fremtidige teateret ønsker de seg tilstrekkelig arbeidsplass på Engen, også "frie" kontorplasser man kan disponere ved behov. 
  • Det er viktig å ta vare på alt det gode gamle håndverket som finnes på teateret, og moderniseringen blir en historisk mulighet til å skape noe spesielt.

– Frem til 2022 var alle samlet i teaterbygningen. Vi har nå behov for gode ordninger for transport og logistikk mellom de to arbeidsstedene.  Vi oppfatter at moderniseringen er i gode hender, og vi har tiltro til at Solrun og prosjektledelsen vil sørge for at våre innspill og behov blir hørt og ivaretatt, sier leder for kostymeavdelingen, Silje Teland Pedersen.

Mye å bidra med
Mandalitten har en omfattende utdanning, med både svennebrev og mesterbrev som herreskredder, kostyme- og kjole- og draktsyer, blant annet fra Gøteborg og København. Hun har jobbet ved DNS siden 2012 og har vært leder for kostymeavdelingen de fem siste årene.

Avdelingen har tolv ansatte; fire kostymeteknikere på Engen og syv syere pluss Silje som holder til i Simonsviken.

Hun fremhever at avdelingen har mye å bidra med i tiden som kommer. De fleste har jobbet i 25 til 30 år ved DNS, og mange har også erfaring fra andre steder.

– Her er både bredde- og spisskompetanse. Dette er en gjeng som har hjerte for teateret, positive og lojale medarbeidere. Jeg synes det er beundringsverdig hvordan de har håndtert flytteprosessen der det var mye følelser involvert, og likevel klart å se fremover og være svært løsningsorienterte.

Trangt om plassen
Silje forteller om begrenset plass på Engen. Hun ønsker allikevel at det kan ordnes plass til et rommelig mellomlager i bygget som skal fornyes, og at et nærverksted på teateret også ivaretar deres behov. Det er fire ansatte på avdelingen som har Engen som arbeidssted, og da kan man foreta justeringer uten å måtte reise frem og tilbake til Laksevåg under oppkjøring.

At kostymeavdelingen har fått bedre lagerplass og et større verksted i samme bygg i Simonsviken, synes Silje er positivt.

– Men vi mistet litt av kontakten med kostymeteknikerne, scenen og det pulserende livet der. Derfor er det nødvendig med tilstrekkelig arbeidsplass også på Engen. Vi ønsker også noen «frie» kontorplasser i teaterbygget, som vi alle kan disponere ved behov både faglig og sosialt, sier Silje.

Viktig håndverk
Samtidig som vi bygger for fremtiden, må vi også ta vare på alt det gode gamle håndverket som utføres på teatret, mener Silje. Det gjelder teatermalere, rekvisittmaker, herreskreddere, snekkere, parykkmakere, smed, modister, maskører, kostymemakere og så videre.

– Det er få som aner hvor mange ulike aktører som er i sving for å lage en fin forestilling. Det er ikke bare å handle på butikken og trykke på «play». Jeg håper at dette kan komme tydeligere frem etter moderniseringen. Kanskje vi i større grad kan vise frem det som skjer bak scenen, for eksempel ved å invitere til «åpent hus» der vi i tillegg til det kunstneriske trekker frem alt arbeidet i kulissene, sier Silje som ser frem til den dagen DNS er ferdig modernisert.

– Da vil vi gjerne ha storslåtte premierer på alle scener for å ønske velkommen HEM! Vi ønsker å blåse publikum av banen med fantastiske kostymer, for dette blir en historisk mulighet til å skape noe spesielt. Men da må vi også ha tid til å dyrke håndverket og være kreativ.

 

I SIMONSVIKEN: Noen av de ansatte samlet, fra venstre: Gjertrud Solttun – herreskredder, Silje Teland Pedersen – avdelingsleder, Julie Keyser – kostymesyer/patinør, Elin Marie Haraldsø – tilskjærer og kostymesyer, Vibeke Sebak – kostymesyer og Linn Therese Michelsen – kostymesyer.

 

FLOTT HÅNDVERK: Silje viser et godt eksempel på en gammel skatt fra lageret som er utstilt i Simonsviken. Kjolen er fra tidlig på 1950-tallet og er også å se på et maleri av skuespillerinnen Astrid Schwab fra samme tid.